Opskrift: Risengrød

No Comments

Vi har altid lavet risengrød året rundt herhjemme, og da jeg samtidig laver en stor del af maden, har jeg over årerne tilpasset opskriften. Jeg foretrækker at risengrød næsten er flydende, og indeholder så få grødris som muligt. Og at den ikke er brændt på.

En portion rækker typisk til 1-3 personer, så normalt laver jeg mindst 2 portioner, og gerne 4, hvis der kommer gæster. Det tager typisk fra kl. 12 frokost, og så til dessert-tid omkring kl. 19-21 at lave grøden, så det kræver lidt planlægning og tålmodighed.

Til 1 portion:
- 1 dl. (cirka 100 gram) grødris efter eget ønske
- 1 dl. vand
- 8,75 dl. sødmælk eller letmælk efter eget ønske

Først hældes grødris og vand i en så stor (målt på bundareal / kontaktflade med komfuret) gryde som muligt, og der tændes på maksimum for komfuret. Under konstant omrøring (og jeg mener konstant) røres grødrisene rundt indtil de efter cirka 1-2 minutter begynder at blive klæberige og en del af vandet er væk, hvorefter al mælken hældes i. Under stadig og konstant omrøring skal mælken nu op og koge, og alt efter komfuret, bør varmen måske reduceres lidt, når mælken begynder at dampe. Når de første bobler viser sig slukkes komfuret, og alt efter komfuret, skal der stadig røres rundt i 1-5 minutter, hvor gas- og induktionskomfurer ligger i den lave ende, og komfurer med jernplader i den høje. Hvis mælken begynder at vokse må gryden midlertidigt tages af pladen.

Derefter sættes der låg på gryden, og stadig på komfuret, pakkes gryden ind med fx et gammelt håndklæde. Det samme resultat burde kunne opnås ved at sætte gryden i en seng med en dyne over sig, men min seng er til at sove i, ikke holde mad varmt.

I løbet af eftermiddagen pakkes gryden ud 2-3 gange, og risengrøden bliver rørt godt igennem. Når aftenmaden så alligevel skal laves, koges risengrøden op igen, men endelig kun på middel varme, da den ellers meget nemt brænder på. Efter at den har kogt, pladen er slukket, grøden rørt i 1-5 minutter og pakket ind igen, er den klar til spisning efter cirka 1-2 timers tid.

På trods af at det tager op imod en ½ dag at lave risengrøden, er det faktiske tidsforbrug typisk på under 1 time. Min erfaring er, at risengrød kan stå udenfor køleskab i cirka 24 timer, men det svinger selvfølgelig med årstiderne. Lugt til den og sørg for at varme den godt op inden at rester bliver spist, eller stil den i køleskab, hvor holdbarheden godt kan nå 2-3 dage.

Velbekomme :-)

\\

Be the first to write a comment!